lördag 22 mars 2014

Mitt barndoms Lundbyhus från 1973

Förra helgen var jag nere i vår källare och stökade runt bland julkartonger och grejer för att leta efter kartongen med mitt dockskåp som jag fick när jag var liten. Det tog en ansenlig tid men till slut fann jag det jag sökte efter längst ner under en massa kartonger. Efter ytterligare lite letande fann jag också kartongen med alla möbler och lampor som hörde till. Smutsig, svettig men glad bar jag upp dockskåpet i triumf!

 
Själva huset utan extravåningarna fick jag som sexåring i julklapp julen 1973. Då fick jag också de flesta möblerna.
 
Så småningom utökades huset med en extravåning med garage och bil. Då tillkom också våningssängen och de andra barnkammarmöblerna och bastun. Samtidigt fick jag en trädgård med swimmingpool. Den gröna gräsmattan och den omgärdande häcken var gjorda av något slagas skumgummi/plast-material som nu när jag öppnade kartongen visade sig ha multnat sönder fullständigt och klibbat fast på de flesta av möblerna. Som tur var gick det att tvätta och borsta bort!
 
Mellanvåningen med gillestuga och barnkammare hittade jag i ett soprum ca 1978-79. Jag hittade då också en del möbler, blomkrukor och alla gardiner och den öppna spisen (den bakom blåa bordet). Då flyttades de blå möblerna från rummet med trappan ner till gillstugan och jag köpte moraklockan, det blå bordet och stolarna som hörde till, trots att jag egentligen tyckte att jag började bli för gammal för att leka med dockskåp. :)
Barnkammarmöblerna flyttades upp en våning. Mammas hemsydda gardiner byttes ut mot Lundbygardinerna jag hittade i soprummet.
 
 
Sovrummet på övervåningen med infälld belysning i sängen:
 Vardagsrummet med bruna lädersoffor, Pippi-Tv och bruna lampor. Tyvärr har golvlampan slutat lysa:
Den vita bokhyllan fick jag redan julen 1973. Den gula lampan i fönstret minns jag att jag fick tjata mig till. Jag hade bestämt mig för att den skulle stå på Tv:n trots att min mamma sa att den skulle bli för stor för att stå där. Jag borde lyssnat på min mamma ;) :I köket hade jag blå/röd diskbänk, en vit spis, blårutigt köksbord och två röda pallar, (hittade bara den ena). Har förstått att detta kök inte kommer från Lundby utan är av märket Lisa. Detta kök tyckte jag inte alls om som barn. Jag önskade mig den orangea köksserien. Tyvärr kunde jag bara tjata till mig kylskåpet...
Rummet med trappan, här hade jag från början den blå gungstolen och hörnskåpet:

 
 
 
Till badrummet fick jag redan 1973 den gula badrumsserien med det mörkblå kaklet. Mattan och handduken finns kvar! Efter ett tag fick jag badrumsskåpet/spegeln i samma serie samt vågen, badborsten, tvålen i sin tvålkopp, schampoflaskan och badkarsbrädan (till detta hörde också två gula tandborstmuggar som jag tyvärr tappat bort):
 

Barnkammaren i "hittevåningen":

 
 
Gillestugan i "hittevåningen"med öppna spisen som jag också hittade i soprummet. Den orangea golvlampan, fick jag redan 1973. Då stod den i vardagsrummet, innan jag fick de bruna lamporna. Gungstolen och hörnskåpet är från 1973 men bord, stolar och moraklocka är från 1978-79:
 


I källarvåningen bredvid garaget hade jag barnkammarmöblerna innan jag hittade "hittevåningen" och flyttade upp dem till barnkammaren. Bastun är lika gammal som källarvåningen. Den svart/vita Tv:n och det runda bordet låg bland sakerna jag hittade i soprummet:

Garaget och min fina Lundbybil som jag var oerhört stolt över. Den är i skick som ny! Den röda rampen finns också kvar:3 kommentarer:

 1. Vad fint:)
  Jag har nyss fyndat ett dockskåp från 70-talet. Nedervåningen är blå och övervåningen är orange..i samma material båda två.(alltså ingen heltäckningsmatta lr liknande)precis lika tapeter/färger på väggarna som ditt det här dockskåpet.
  vad tror du att den kommer ifrån för år? 73 eller 74? eller ngt annat år?Gjorde dom någon förändring mellan de här åren?
  Tack/Ulrika

  SvaraRadera
 2. Hej Ulrika!
  Har ditt dockskåp exakt likadana tapeter som mitt så borde det vara från ca 1973. Det dockskåpet jag har ska tydligen vara från 1974 men jag vet med säkerhet att jag fick det julen 1973 så det kom kanske redan till julhandeln.
  1972 var ju golven oranga på övervåningen. Jag har ett Lundby från 1972 med oranga golv samt med en omålad furulist runt själva dockskåpet. Sen 73-74 kom den brunbeiga plastlisten. Har ditt furu eller plastlist?
  Det förekommer en del dockskåp som verkar vara tillverkade mitt i ett designbyte som fått lite av det gamla och lite av det nya. Kanske att ditt skåp är ett sådant.

  Hälsningar Yvonne

  SvaraRadera
 3. Tack för svar.
  Mitt har plastlist.Och så har det plats för 4 st ben under skåpet såg jag idag :)
  Mvh/Ulrika

  SvaraRadera