tisdag 21 januari 2014

Pyssel av gamla värmeljusformar

Hemma med sjukt barn. Vad ska man hitta på? Pyssla lite kanske?
Blev så inspirerad av Hannahs Miniatyrer att försöka göra en egen sockerkaksform av en värmeljusform av aluminium som jag såg Hannah hade gjort. Hon i sin tur hade blivit inspirerad av en finsk bloggare. Så här blev mitt försök:
 
Klippte ut bottnen och en remsa av sidan på värmeljusformen.
 
 

 Klippte en ca 4 mm smal och 10 mm lång remsa ur en annan aluminiumform och gjorde en ögla runt en tandpetare. Gjorde fyra små stick som ska föreställa "nitar" med en nål och limmade fast öglan på det som ska bli formen.
 

Limmade ihop formen och bottnen med kontaktlim. Gjorde en liten ögla till men utan "nitar". Tog en bit lite kraftigare ståltråd (najtråd) som jag bockade till en liten fyrkant av och trädde i båda öglorna. Limmade fast den andra plåtöglan på andra sidan av plåtskarven så att det liknar en sockerkaksform eller springform som det egentligen heter.
 
 
 
 

 
 

När jag ändå var igång och fortfarande inspirerad provade jag även att göra en adventsljusstake av en aluminiumform.
Klippte en remsa på samma sätt som till springformen. Limmade den runt en liten tunn träbit från en ostlåda så att det blev en liten låda. Limmade på ett par extra gavlar på insidan av lådan och rullade ner kanterna runt en rund pinne. Sen limmade jag fyra öljetter i botten av lådan.
 
 
 
 
 


Här har jag klippt till ett par örontops i olika längder för att se hur det ser ut med ljus i staken.
 
 
 
 
 Någon form av mossa eller fyllning i lådan så kommer den bli riktigt fin.
 
Kanske gör jag några fler springformar och adventsstakar sen nu när jag vet hur jag ska göra. Övning ger färdighet. Ingen av de här föremålen kommer jag dock använda i mina dockskåp. De är för moderna för både sekelskifteshuset och jugendhuset. Har planer på att göra en modernare miljö så småningom. Gärna ett skåp med 40-50-talstema.

lördag 11 januari 2014

Egentillverkat julpynt

Det går inte att sluta när man börjat tillverka miniatyrer. Här är några exempel på julpynt jag tillverkat före och under julledigheten. Försökte göra en minikopia av min granljusstake jag har här hemma. Den är skuren och klippt ur det tunna trälocket till en Brieost. Tyvärr har de börjat göra ännu tunnare lock till min favoritost så man kan inte använda träet till något användbart längre, men den här biten är från ett ostlådelock från 2012:
 
 
 
Limmade ihop bitarna:



 Slipade och limmade träpärlor och tandpetare på granen och målade:

 
 
På samma sätt gjorde jag med den här ljusstaken men här använde jag de minsta öljetterna från Panduro som ljushållare:
 
 
Tänkte först kasta bort det tunna gråa pappret som legat som skydd runt en glaslykta jag köpte till jul. Det är lite kraftigare än silkespapper men inte mycket...men så kom jag på att jag kunde använda det till att slå in paket i. Kartongerna som jag slagit in är min sons godisförpackningar: Smarties mini vi köpt på Lidl och i det mjuka paketet ligger en ihoprullad tygbit. Limmade pappret i flera lager runt kartongerna. Ett tunt snöre, en liten adresslapp och lite mörkröd akrylfärg från sambons konstnärslåda blev perfekt som sigillack:
 
 
Strax före första advent tillverkade jag den här julstjärnan på försök. Nästa år ska jag tillverka stjärnor som ser ut som de där traditionella sjuuddiga orangegula stjärnorna som kom på 40-talet. Den här stjärnan hängde jag i ett fönster i vår julby i år:
 



torsdag 9 januari 2014

Tapetserade sovrummet i sekelskiftesskåpet

 
Sen så satte jag igång med att tapetsera sovrummet i sekelskiftesskåpet. Det blev en tapet med små rosa rosor. De brunröda möblerna fick jag av min son i födelsedagspresent i somras. Han var med sin pappa på Netto och köpte dem :)
Vill försöka få samma kulör på det lilla klädskåpet. Eller så målar jag allt vitt men då blir kanske min son besviken, vi får se hur det blir.
De fina dockorna på bilden har jag fått av Liv, en underbar människa och vän i Fagersta jag lärt känna på senare år sedan jag träffade min sambo.
 
 
 
 
 Här kan ni se hur sekelskiftesskåpet ser ut just nu. Längst ner ska det bli pigkammare, badrum och kök. I mellanvåningen ligger matsalen till höger och till vänster ska det bli salong. I övre våningen blir det barnkammare till vänster och sovrum till höger. I mitten blir det trapphus och hall.
 

Matsalen i sekelskiftesskåpet


Sakta men säkert börjar det första rummet, matsalen, att bli klar. Jag har skickat efter färdiga fönsterfoder av gips från Coco & Co som jag limmat upp runt fönstret och i taket har jag limmat upp ett vackert dekorerat stucktak av gips från Coco & Co, som tyvärr hade gått sönder i flera bitar i posthanteringen :( Kanske hade jag fått ett nytt om jag hört av mig till Coco men det hade jag inget tålamod till så jag testade att limma ihop bitarna. Det syns lite sprickor här och var men vet man inte om det så tänker man inte på det. Jag har även skickat efter en del stuckatur och lister av gips som ska upp över fönstret, dörren och runt taket så småningom.
 
 
 
 
Så här ser rummet ut nu när bordet och kristallkronan kom på plats. Jag sågade itu det gamla runda bordet jag hade och fick två månbord. Ska sätta dit ben på baksidan av borden, här sitter de bara uppe provisoriskt med Tackywax.

Matbordet från Tradera

 På nyårsdagen åkte vi till stugan i Fagersta och stannade där i några dagar. Medan sambon höll på med att klyva ved fick jag lite lugn och ro och kunde ta itu med mitt och sonens andra dockskåpsprojekt, det som vi kallar sekelskiftesskåpet.



Ni minns det där bruna matsalsbordet jag ropade hem från Tradera? Ett ben hade tydligen gått av någon gång så den tidigare ägaren hade limmat det och kladdat lim lite här och där men det passade mig perfekt då blev det lite billigare och jag skulle ju ändå måla det ljusgrått. :) Slipade och målade det två gånger och av lagningen syns inte ett spår. Äntligen fick jag precis ett sånt matsalsbord som jag letat efter men inte hittat i någon dockskåpsaffär på nätet.