torsdag 29 augusti 2013

Julbyn

Kanske verkar lite tidigt att tänka på julen redan nu men jag måste ju visa mina senaste inköp och det tar ju lite tid att planera för att få det klart till jul.
 
Så här såg i alla fall vår lilla julby ut i julas:
 
 
Julbyn är tänkt att vara i skala 1:24 eller däromkring. Kyrkan som tillhört min sambos mamma som dog 1 september förra året, är i betydligt mindre skala, så även kyrkfolket men jag har planer på att så småningom göra en kyrka i skala 1:24. Har redan en del saker till kyrkan som ligger och väntar....

 
 De röda små husen har min farfar Martin tillverkat på 60-talet. Det var de som var starten till vår julby


 
Den här byggsatsen köpte jag på REA för halva priset efter jul på Panduro. Såg att den även finns att köpa till den här julen och att den kostar 99 kr. Tanken var att gör ett pepparkakshus som på bilden men nu är jag lite inne på att göra en röd stuga till julbyn.
 
 

 
I går hämtade jag paket med byggsatser från Lek och Klura på posten. Jag har köpt en byggsats med små möbler i skala 1:24. Det står inte i beskrivningen vilken skala det är, men av andra dockskåpsfantaster på Facebook har jag fått lära mig att de motsvarar den skalan. Möblerna ska jag placera i de små husen i julbyn.
Loket och vagnarna vet jag inte heller riktigt vilken skala det är men av måtten att döma bör de passa i julbyn. Hur ska jag få plats med allt? :)
Byggsatsen längst ner på bilden har jag köpt till min sons Lundbydockskåp. Han har redan ett exakt likadant möblemang som vi köpte som byggsats på ÖoB så det bör vara samma skala ungefär 1:12-1:16 eller däromkring. Jag ville ha en till likadan säng som han hade förut i sitt Lundbyhus, Barnstolen och vaggan behåller jag nog själv för det har han ju som sagt redan förut.

Kristallkronor på gång

Äntligen har jag fått tag i material så att jag kan börja med kristallkronor igen! Min första kristallkrona blev aldrig riktigt klar eftersom de små droppformade kristallerna jag köpte på Panduro tog slut. Det fattades en ynka kristall för att jag skulle kunna göra färdigt den. Så förargligt! Men förra veckan när jag var inne på Panduro hade de till min stora glädje tagit in kristallerna i sortimentet igen!


Och så i lördags fick vi för oss, jag och min sambo, att vi skulle besöka Eskader på Grevgatan i Stockholm. Min sambo samlar Märklin så han var intresserad av att köpa delar till tågbanan och jag var ute efter ornamentband i mässing som jag ska ha till kristallkronorna. Vilken butik alltså! Det var som att kliva in i en butik eller järnhandel från 50-talet. Det var trångt och grejer från golv till tak. Inte riktigt så prydligt som det ser ut på bilden på deras hemsida. Små fack och lådor som plockades fram av kunniga affärsinnehavare som visste precis var minsta skruv eller reservdel fanns. Det var ingen stress och jäkt, man tog god tid på sig och pratade med kunderna. Här rusar man inte bara in och köper det man ska ha och går ut, här tar det tid och man engagerar sig i varje kund. Ja man rentav umgås med kunderna! Och vilka kunder sen! Riktiga märklinnördar som även pratade sinsemellan och diskuterade olika modeller av lok och vagnar. En familjär stämning! Det kändes helt fantastiskt och vi gick därifrån mycket nöjda och glada ja rentav lyckliga. Vi åker gärna dit flera gånger.

Nu är stolarna klara!

Så här blev rokokostolarna när de blev färdiga. Har blivit osäker på om det verkligen ska kallas rokoko eller om det kanske rentav är barockstil....
 
 
Har gjort stolsdynor av skumgummi som jag klätt med ett tyg jag köpt på Skala Minimal.

 
Jag blev ganska nöjd med resultatet. Nu är jag sugen på att få klart mitt sekelskiftesskåp så jag kan få börja möblera!

onsdag 14 augusti 2013

Mitt kök börjar ta form.

Köpte det här köket från Skala Minimal i våras. Har ingen bild på hur det såg ut för jag glömde så klart att ta en "förebild" på hur köket såg ut innan jag satte igång. Det här köket ska jag ha i Jugendskåpet. Köket är ganska litet så det får inte plats så mycket.
 
 
Jag tog bort den en lösa diskhon som låg i diskho-skåpet och spisen kommer jag inte heller använda i det här köket.
 
Här har jag målat köket vitt och klistrat på små bitar av våtrumsmattan vi la i 1:1 bastun förra veckan:
 
 
 Sen målade jag kanterna så att det liknade marmoreringen på mattan.

 

 
 
Här står köksskåpen i det lilla köket i Jugendhuset (väggarna är inte klara än):


 
La faktiskt till en liten sarg på skåpet till vänster om diskhon. Jag tyckte det såg mer komplett ut med en marmorkant som löper runt hela marmorbänken.
sargen/marmorkanten gjorde jag av en bit från de där användbara brasstickorna från Biltema som jag även gjorde golvet av i sovrummet. Den hade exakt rätt tjocklek!
 
Funderar på om det vita ska målas en gång till. I ljuset från blixten ser det ut som om det skulle behövas...
 

Rokokostolarna börjar bli färdiga

Tänk vad en del saker tar tid! Man håller på och pysslar och grejar och så har man inget tålamod att slutföra sitt projekt just då för att det tog längre tid än man tänkt sig.
 
Så har det ju varit sommar också. Våra somrar är totalt fullbokade. Med både kolonistuga i Stockholm och liten gård i Fagersta med tillhörande trädgårdar som måste skötas om finns inte mycket tid över till småpyssel och dockskåp. Dessutom håller vi på med ett betydligt (nåja) större projekt, vi bygger en bastu! Den har tagit oss två somrar att bygga, men nu börjar den bli färdig.
 
Den här veckan har jag tagit ut föräldradagar medan sonen skolats in på fritids. Nästa vecka börjar han i förskoleklass! Hade tänkt vara med honom åtminstone den första dagen, men det behövde jag inte, så det blev lite tid över för dockskåpspyssel..
 
 
 

Så nu har jag i alla fall fått ändan ur vagnen och slipat färdigt de fyra rokokostolarna jag skrev om i ett tidigare inlägg!
 
 
De har också blivit målade en gång. De ser vita ut men det är en pärlgrå nyans som heter Yvonne (!) Samma färg som jag målat våra 1:1 köksmöbler hemma med!

 
De bör nog få ett lager färg till på sig innan jag gör stolsdynorna. Hoppas det inte ska dröja så länge....