måndag 19 oktober 2015

Kristallkrona från Lundby och lampan Zenit från Brio

 
En vän till familjen skickade mig det här fotot på Messenger och frågade om det var något som jag hade intresse av. Det var en antikaffär i Eskilstuna som hade dessa dockskåpsmöbler i sitt skyltfönster.
 
 
Vad tror ni jag såg? Ja, inte var det sängen, gardinerna eller badrummet jag blev intresserad av utan en liten detalj som man knappt skymtar. Är det inte en liten lampa från BRIO som syns till höger om badrummet? Jo det måste det vara!
 
Skyndade mig att svara henne att jag var intresserad av den lilla lampan som skymtar där och kanske av kristallkronan bredvid om den inte var för dyr. Så min vän cyklade två dagar i rad dit på lunchen för att köpa dem åt mig. Första dagen var det inte öppet men andra dagen köpte hon lamporna åt mig. Och de kostade bara 70 kr tillsammans! Förra helgen åkte vi till Eskilstuna och hälsade på våra vänner när vi ändå var i närheten på Strängnäs marknad och då fick jag lamporna i present av henne.
 


 
Det är lampan till vänster som är BRIOs lampa Zenit från 1971. Den är en minikopia av en dansk lampa som designades av Jo Hammerborg. I tidningen Retros specialnummer Retroklassiker nr 1 2015 Leksaker har de värderat en sådan lampa till 100-250 kr om den är i perfekt skick.
 
Jag är så glad för min lilla fina lampa att jag måste ta fram och titta på den då och då. Det lustiga är att jag som barn skulle ha avskytt den. En så ful lampa skulle jag aldrig velat ha i mitt dockskåp. Nu tycker jag bara att den är så läcker...

5 kommentarer:

  1. Grattis till de fina lamporna. Jag har följt din sida länge med alla fina bilder och tips. Vi bor i Strängnäs nu men har tidigare bott i Stockholm. Jag undrar om du kan tipsa mig om vilken affär i Eskilstuna som din vän köpte lamporna? Själv har jag ett dockskåp från min barndom + tre Lundby dockskåp och ett skåp 1:12. Har ett skåp 1:12 till som ska göras i ordning.
    Hälsningar Britt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Britt!
      Förlåt att mitt svar har dröjt men vi har varit på höstlov i Fagersta i en vecka.
      Vad roligt att du följt min blogg. Jag undrar ofta vilka som egentligen läser det jag skriver och det är så kul när någon hör av sig.
      Affären där min vän köpte lamporna ligger på Köpmangatan i Eskilstuna. Vet inte vad affären heter men den ligger i ett väldigt vackert stadskvarter med gamla trähus. När vi var där sist så var affären stängd men vi tryckte näsorna mot rutorna och spanande men jag kunde inte se att de hade några dockskåpssaker kvar just då.

      Så du bor i Strängnäs? Min man är född och uppvuxen i Strängnäs och vi var ofta där för några år sedan då min svärmor levde. Hon bodde inte så långt ifrån domkyrkan, på Klostergatan. Sen hon dog för tre år sedan så besöker vi bara Strängnäs ett par tre gånger per år: vid Strängnäs marknad, på svärmors födelsedag och på allhelgona då vi åker och tänder ljus i minneslunden.
      Tycker om att besöka Röda Korsets loppisaffär och Tolv Korgar nere vid Tosteröbron när vi är där. När vi var på marknaden hade de faktiskt ett Lundby på Tolv Korgar men jag köpte det inte. Tror det var ett Grodhus.

      Vi bor annars i Edsberg i Sollentuna.

      Det är en riktigt kul hobby det här med dockskåp. Nu när vi var i Fagersta tog jag med mig mitt barndoms Lundby från 1973 dit. Där står också mitt stora 1:12 projekt och mitt Dallas (Lundby Herrgård). Hemma i lägenheten har vi fem Lundby, ett Micki och mitt så kallade Jugendhus i 1:12. Önskar att jag hade större lägenhet så jag kunde ha alla dockskåp hemma.

      Hör gärna av dig igen. Det är så kul att höra från andra dockskåpsägare.
      Hälsningar Yvonne

      Radera
  2. Vilket fynd! Jag har letat mycket efter Briolampor (det var så jag hamnade här), men de är ju nästan omöjliga att få tag på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det var ett riktigt fynd. Det är ju jättesvårt att få tag i BRIO-lampor. Hittar man några på Tradera så säljs de ju till rena fantasipriserna. Överhuvudtaget är BRIO-möblerna väldigt dyra just nu. Jag hade väldigt gärna velat äga ett BRIO-hus från mitt födelseår 1967 med de möblerna som fanns kring 67-70, men jag får nog vänta lite tills jag får ett nytt jobb och lite tjockare plånbok. Ser dig förresten ofta på Tradera nu. Du köper mycket BRIO och så köpte du Manor-köket jag var intresserad av :)

      Radera
    2. Förlåt :) Men jag ska faktiskt också sälja delar av Manorköket - det var kylen jag var intresserad av. Det kommer ut massor av auktioner i helgen med sånt som jag inte längre behöver. Annars är det främst Brio som jag är intresserad av, så jag googlar runt och fantiserar lite...

      Radera