fredag 20 september 2013

Fönsterspröjs

Eftersom jag börjat tröttna lite på utseendet på de väldigt små fönsterna på mitt jugendhus har jag börjat fundera på hur man skulle kunna göra om dem så att de ser mer skandinaviska ut och mindre engelska/amerikanska. De ska inte se ut som sådana där fönster man öppnar genom att skjuta upp nedre delen av fönstret utan mer som gamla svenska spröjsade fönster.
 
Spröjsen gjorde jag av tändstickor som jag klistrade ihop två och två för att få samma djup som på den befintliga tvärgående spröjsen. Sedan målade jag dem vita innan jag klistrade fast dem.
 
 
 
Så här såg fönsterna ut innan jag gjorde spröjs:
 
 
 
 
 
Så här ser de ut när jag satte i fönsterspröjs:
 
 
 

 
 
                                          Jag tycker det blev mycket vackrare med spröjs:

 
 
 
Här har jag kommit en bit på väg:
 
 
 
 
 
Och här är det färdiga resultatet:

 
 
Mycket finare, eller hur?
 
 

torsdag 19 september 2013

Röda salongen har fått sina tapeter



Tapetseringen av röda salongen i Jugendhuset är också klar.

Fönsterfoder


 
Äntligen har jag fått fönsterfoder runt mina fönster i den blå salongen i jugendhuset. Valde en något bredare list (12 mm) från Hobbyträ för att få känslan av lite bredare fönster. Fönsterna är ju så otroligt små i detta huset!

Julsaker till Lundby!

Kolla vad jag har köpt! Jag tycker de är alldeles underbara! Kunde inte låta bli trots att det sved ordentligt i plånboken. De här julsakerna till Lundby ska min son få till sitt Lundbyhus. Tänkte slå in varje liten sak för sig och hänga i min sons julkalender jag broderade för några år sedan. Sen behöver han skarvsladdar till sitt hus också men dem ska jag inte slå in i paket...

Första rummet i sekelskiftesskåpet tapetserat!

 
 


Tapetserade det första rummet i sekelskiftesskåpet i helgen när vi var i stugan. Kunde inte vänta. Tänkte att jag kunde göra i ordning ett rum i taget. Parkettgolvsarket har jag bara lagt in löst för att se hur det skulle se ut.

Sen var jag ju bara tvungen att stoppa i mina rokokomöbler som legat och väntat ett tag. Vitrinsåpet och skåpet under fönstret köpte jag för många år sedan på Panduro. Då var de bara lackade och trävita. Vitrinskåpet målade jag sedan brunt innan jag många år senare fick för mig att det så klart ska vara ljust grått. Från det lilla skåpet under fönstret hade jag lyckats tappa bort alla lådor utom en (!) så jag fick sätta mig och göra nya lådor av glasspinnar och brasstickor från Biltema. Sedan limmade jag små lådbeslag på lådorna och resultatet blev mycket bättre än jag kunnat föreställa mig. Jag är så nöjd med mina små möbler. Ovanför bordet hade jag tänkt hänga kristallkronan jag precis gjort färdig.

Har målat de flesta fönsterna i huset och det var ett riktigt pilljobb. Det bästa rådet jag kan ge är att komma ihåg att måla fönsterna innan man klistrar in dem i dockskåpet. Att måla ett fönster som sitter fastklistrat i dockskåpet var inte roligt, tro mig! Då gick det lättare att måla de fönsterna som min sambos barnbarn hade pillat loss...

Kristallkronan är klar


Nu är min första kristallkrona som jag började på för flera månader sedan klar. Fick äntligen tag i de droppformade kristallerna från Panduro.